cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Process chain Last delta upload not yet completed

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi experts,

I am facing an issue with a BW process chain which is red at infopackage loading level. The error raised is the following:

Last delta upload not yet completed. Cancel

The infopackage is loading data to datasource 2LIS_12_VCITM.

The request in this datasource is yellow (still running!)

What do you recommend me to correct this error?

Thanks.

Amine

Accepted Solutions (1)

Accepted Solutions (1)

KodandaPani_KV
Active Contributor
0 Kudos

Hi,

check the source side  SM58 for the TRFC lock issue.

find the long running the TRFC manually fush it to target system.

select the TRFC -> select go to menu -> execute LUW.

Thanks,

Phani.

Answers (6)

Answers (6)

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Thank you guys for your help and advices.

Very nice of you.

Amine

abdullahqureshi
Contributor
0 Kudos

Hi Amine,

We also have faced this type of issue. That was due to use of same data source (as you are using in your process chain) for retrieving the data for same selection.

If you also using same data source in both the IPs for same selection. Repeat both the IPs one by one.

Hope it will be resolved..

Regards,

Abdullah

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi guys,

I am waiting for SM58 T-code authorisation in ECC Production.

I will let you know.

Thanks.

Amine

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi guys,

Just an update about my issue, the request in the datasource passed in red automatically.

Here the erreor message:

I am not able yet to connect to the source system because i need an internal authorization.

Any ideas?

Thanks.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Hi,

Seems likes its TRFcs issues. Other than this data source, Have you loaded any data loads from today from source to bw?

is those load was successfully loaded? if not then please check idoc configurations between ECC/BW.

Check partner profiels are active at WE20/05.

Thanks

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Amin,

It says there was some issue while sending  request IDOC from BW to  source and it is still there in the outbox of your BW . Might be due to some long running job in the source system at 6 am .....Select transact.RFC and you can see the IDOC pending there(In BW i.e In the data warehouse )...just execute them....

Regards.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Mohammed,

strangely, the list was empty. No idoc pending.

Amine

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

Yes other loading were successfull.

The partner profill are active

Thanks.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Let see trfc logs. follow the menu path which mentioned in above screen shot.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Raman,

I found Lock table overflow. Whats this supposed to mean?

Thanks.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Seems like multiple loads may be pulling data from same table, in such cases lock will occur on table level., so please check the loads which are running during your info pack load.

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Amine,

Check if this helps

https://scn.sap.com/thread/1133345

Regards.

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Also you can go to SM12 and then go to Extras --> Top Capacity used.

There you can find out which user is trying to lock which table and have maximum locks.

Also check  SAP note 746138 for troubleshooting on lock table overflow.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Thanks to both of you Mohammed and Raman for your help

I have another question please. The chain was launched at 2pm since i was scheduled every 4h (Ijst correct that to one a day at 2 am)

The loading of 2 pm was successfull.

Do you think that my delta can be wrong? as you can see in my PSA screenshot, the red request seeme to be empty.

Thanks for your answer.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Upto 2AM its fine. After 2AM not sure.

But you cross check at RSA7 - is it have any delta/repeat delta records?

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

Here an extract from RSA7 in ECC, what do you mean by repeat delta?

Thanks.

Amine

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Amine,

I don't think there should be any problem with your delta because 6am load never got triggered in Source and was in yellow which didn't allowed your 10am delta to run...now at somewhere around 12pm or 1pm you said the 6am request turned red so now the 2pm request actually fetched your delta....

But just can you check what was your 2pm request was exactly in the header tab of monitor PSA screen as in below screen shot...I mean was it a repeat delta of 6am or a normal delta of 2pm......

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Mohammed,

It seems to be a normal delta

So I guess everything is fine.

Amine

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Yeah !! As expected.

cheers

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

2pm load went fine and its normal delta. So there is no issue about delta data.

Lets continue your loads.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Yes

Just in case the delta were false. What do you recommend to do?

A full repair? repeat delta?

Thanks.

Amine

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Amine,

In case if the delta failed ...You need to manually make the request red(Even if the request is already red). This will send the information to the source system that the previous request was not successful and it automatically does a repeat delta when you run your infopackage again.

Regards.

prakashsingh14
Explorer
0 Kudos

Amine

Your 6 am load is still running thats why your 10 am chain has failed. Login to ecc and go to SM58 execute the trfc manually. I think they got stuck in source system.

Thanks

Prakash

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Hi,

Please go to your data source-->right click-->manage-->see there, other than present request, is have any failed delta requests there? if yes then lets us know.

Even check more details about issue from ECC job logs at SM37.

Am guessing as your previous delta might be failed and no one take care.  As per the schedule today load might be triggered.

Thanks

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

No red requests in the datasource. FYI, we are making right now a refresh on production, may be that's slowing the system.

All the requests in datasource are green except for the last one which is yellow.

Thanks.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Hi,

Yellow mean its running. Let it be.

if you have any full loads now, you can stop them.

From ECC job you an find TID(transaction ID numbers)

Later at ECC side Go to SM58, find TID and execute(F6) them manually to speed up your load.

Even cross check about required free applciation servers at SM50/51.

Thanks

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

But in the process chain is red. Can i use repeat option?

I would like to avoid faking the delta loadings, so to sumarize here is the situation:

-All requests in data source are green except the last one which is yellow

-The proces chain failed at infopackage level with the error Last delta upload not yet completed. Cancel

Thanks

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Hi Amine,

No. if you repeat, it will fail with same message.

Because your request which is running is previous load. Not present load..

To know that please check process chain info pack failed message time/date.

Later go to Psa-->manage-->open yellow request and see the start time/date.

Or go to your process chain , click on logs view and see last two loads chain status.

That will give you clear idea.

Thanks

Former Member
0 Kudos

Hi Amine,

please check the previous load running time, if present load is taking much more time then this is because of system performance(Due to huge number of loads in source system), if you want to speed up this step pleaes stop that delta load and mark that QM status as Red, then repeat that step from your process chain.

Regards,

Venu

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

Here are the screenshots, what do you think? (Sorry i had to hide some information for security reasons)

Process chain logs:

PSA:

Monitor after clicking on yellow request in PSA:

Thanks.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

See there. what i said in previous reply is correct.

Your chain was running 4hours once.

2AM, 6AM(previous load) and 10AM(present load).

At 10AM chain was failed becasue 6AM chain was still running. So you need to finish 6AM load then later you can trigger your chain at 14:00 or you can do the repeat of 10AM load.

One more thing, How many times your chain will run in a day?

Exapnd 19th date logs and see the pattern, how many times it ran.

former_member186053
Active Contributor
0 Kudos

Hi Amine,

From the screen shot, the load which started at 6.00 is still running, that is the reason load that started after 6.00(ie 10.00) got failed. So either you wait for the completion of the 6.00 load or make QM status to red of 6.00 load and delete it from PSA(if load is running more than what supposed to be, no progress) and re-trigger it(make sure no selections are being used on time in infopackage).

Regards,

Vengal.

mohd_abdullah
Contributor
0 Kudos

Amine,

The yellow request is the load which was triggered at 6 am and is not yet completed...mean while at 10 am again your process chain is trying to request new delta(I think your load frequency is every 4 hours) but the load triggered at 6am is not yet finished ,,hence the error.....

Now you need to find out what causes the delay in the 6am load....

From the monitor infopackage screen, select Environment-->Job Overview--> In the source system. and check the status of the job ...whether it is active or cancled or ??? also check for any dumps in the source system via st22.

Regards.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

Normally its launched one time a day at 2 am.

Amine

RamanKorrapati
Active Contributor
0 Kudos

Then why it showing at 6AM and 10AM?

there might some special request from client to run multiple times, please check with team.

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Raman,

I think it was an error on the scheduling.

I am going to reschudle it only one time a day at 2 am.

Did you see my last message? The rests in PSA become red and seem to be empty, which is i guess a good new for the delta.

What do you think?

Thanks.

Amine

prakashsingh14
Explorer
0 Kudos

HI

Please check if any idoc or trfc's are stuck in source side.

Thanks

amine_lamkaissi
Active Contributor
0 Kudos

Hi Prakash,

Which t-code do you use to see stuck idocs or trfc?

Thanks.

Amine