cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

EBS MT940 updating wrong GL Account

Former Member
0 Kudos

Hi Experts,

I have done  EBS MT940 set up for Bank.File(MT940) was uploaded successfully, but GL postings not updated, I am trying to reprocess items(red colour) in FEBAN, its giving me message GL Account XXXXXX doesn't exist in Company Code 1000. Actually its Outgoing Bank Account (Sub Account) picking which related to Company code 2000. GL account already created but not picking automatically for Company Code 1000.  its updating wrong GL account. I have verified in FI12 house Banks sub GL account is assigned correctly for company code 1000.

Issue: from where its picking automatically wrong GL Account for company code 1000 when I save/post entry in FEBAN/FB05? Kindly advise .. is this problem in Posting Rules?

Thanks in advance!

Regards

Rao

Accepted Solutions (0)

Answers (2)

Answers (2)

former_member198450
Active Contributor
0 Kudos

Dear Srini,

Check follwing

1) Please check whether GL is created in the company code for which you are doing EBS. Please check both the GL, Sub account and main account. As system should make the following entry.

Bank( Sub account)

To main bank

2) Check bank transaction say for example( NTRF). Please find the posting rule assign to this bank transaction code(OT83) in Assign external transaction types to posting rules, Please check the GL assignment based on Account symbol to GL, Account symbol to Posting rule. Please check the GL and make sure same is created in company code.

Also, not sure what you meant by below statement. Please clarify

***************************************************************************

XXXXXX doesn't exist in Company Code 1000. Actually its Outgoing Bank Account (Sub Account) picking which related to Company code 2000. GL account already created but not picking automatically for Company Code 1000.  its updating wrong GL account. I have verified in FI12 house

*************************************************************************

Regards,

Jain

Former Member
0 Kudos

Thank you for your inputs Jain & Vam!

I think my issue in Posting Rule, Below posting rule defined for Outgoing Bank Account.Please correct me if I am wrong. I have verified other things all are correct e.g. GLs were defined, no validation maintained, no customization for BRS.

my issue: e.g.I am Uploading MT940 for Company Code 'A' Mainbank and sub GLs were defined and maintained for the same. postings not happend so I am using FEBAN to reprocess those unmatched items which is red colour ones. I am trying to post error ones and its picking Outgoing GL account which is related Company Code 'B' in FEBAN/FB05. Please suggest below my posting rule Correct?

a) Z201 - Outgoing - Post with Clearing

b) Z202 - Outgoing Post without Clearing

Thank you

Rao

former_member198450
Active Contributor
0 Kudos

Hi,

Could you please share error screenshot.

Regards,

Jain

Former Member
0 Kudos

Hi Jain,

Please see error screen shot.. attached.. thank you

Former Member
0 Kudos

Hi,

Please check if the GL is maintained in SKB1 and SKA1 table.

Just to reconfirm.

Thanks

Vam

Former Member
0 Kudos

Hi Vam,

Yes. That GL is available but its related to different company code. while doing FEBAN reprocess un-matched items its updating wrong GL. e.g. I am doing this MT940 for Company Code 'A' GL should pick Dr 190200 (Main Bank Account) but its picking for Company Code 'B' GL account 190300 (Main Bank Account).

Thanks

Rao

former_member198450
Active Contributor
0 Kudos

Dear Rao,

Logically its not possible because once your import the file system determine GL based on account number and account symbol, Please check the account symbol assign to GL. I sure you might have assign wrong GL.

When you import the file system check account number based on logic written in system then based on bank business transaction system try to determine the GL based on posting rule assign to it.  In posting rule you have account symbol which determine GL.

Please cross check the following and let me know.

Regards,

Jain

Former Member
0 Kudos

Hi Jain,

I have verified configuration and updated accordingly, now its updating correct GL, but When I save document in FEBAN its going another screen post with clearing  and its appearing 3 character space before GL code, why this blank pace appearing every entry I need to remove this space. please see below screen and advise for the same. thanks

Regards

Rao

former_member198450
Active Contributor
0 Kudos

Dear Rao,

Please consult with Abaper for this. I am not sure why the system is behaving in such way.

anyway, why you are doing FEBAN for manual correction of error?

Regards,

Jain

Former Member
0 Kudos

Hi Rao,

Please check below points:

a.  Posting Rules

b.  Substitution Rule-OBBH

c. Is that any customization on EBS program?

Thanks

Vam