Enterprise Resource Planning Blogs by SAP
Get insights and updates about cloud ERP and RISE with SAP, SAP S/4HANA and SAP S/4HANA Cloud, and more enterprise management capabilities with SAP blog posts.
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
VerenaStuetz
Advisor
Advisor
Co-authored by ulrich.hauke and verena


On March 23, 2023, nicoletacernea hosted an In-Depth with SAP S/4HANA session on Ledger Scenarios in SAP S/4HANA Cloud, Public Edition.  For the benefit of participants, as well as those who may have missed the session, we've summarized the questions that were answered during the session, and we've also collected some additional resources that you might find helpful.

Thanks to all participants for all the valuable questions you posted during the session or asked on the line. We all learn a lot from each other in these great interactions.

  • Question 1:
    Can you confirm that as of SAP S/4HANA Cloud, Public Edition release 2302, it is possible to have three ledgers activated in parallel, that is, using a local accounting principle, IFRS, and US GAAP at the same time?
    Answer:
    Yes, it is possible to use up to three ledgers in parallel.

  • Question 2:
    What is SAP's recommendation with regards to the assignment of accounting principles to the leading ledger 0L (local or corporate?), as you mentioned that intercompany allocations are based on ledger 0L?
    Answer:
    We recommend that you use the leading ledger 0L with a corporate (group) accounting principle and one of the non-leading ledgers for the local accounting principle. One of the reasons for this recommendation is that intercompany scenarios run based on the leading ledger.

  • Question 3:
    If the default accounting principle assignment is switched as you recommend, will this take effect also in other areas, such as asset accounting valuation, where accounting principles are assigned to different valuation views?
    Answer:
    Yes, switching the accounting principle assignments that are defined in general ledger will update the related areas (such as asset accounting and event-based revenue recognition (EBRR). This assignment must be done using the Assign Accounting Principles to Ledgers and Company Codes configuration activity.

  • Question 4:
    If a company uses IFRS and a local accounting principle, is the recommendation to assign IFRS to leading ledger 0L?
    Answer:
    Yes, the SAP recommendation is to assign the corporate accounting principle to the leading ledger and the local accounting principle to a non-leading ledger.

  • Question 5:
    You mentioned that IFRS and US GAAP are allowed as corporate accounting principles. Is it also possible to choose a different one (e.g. ITAP) as the corporate accounting principle and to assign this to ledger 2L or 3L?
    Answer:
    Yes, this is possible. You can use any accounting principle that is activated in the system as your corporate accounting principle as long as you make sure that at least one ledger has the accounting principle assigned on company code level.

  • Question 6:
    Can the leading ledger be changed in the SAP S/4HANA Cloud, Public Edition?
    Answer:
    In SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, ledger 0L is always the leading ledger. This setting cannot be changed. You can, however, change the assignment of the accounting principle to this ledger (by default, this is the local accounting principle).

  • Question 7:
    Is it possible to delete the ledgers 2L or 3L?
    Answer:
    As soon as you have finished and activated your ledger scoping settings, you cannot delete ledgers anymore.

  • Question 8:
    Because it is not possible to delete ledgers, can you deactivate a non-leading ledger for certain company codes?
    Answer:
    The company codes that are activated in the system must be assigned to the leading ledger. From the non-leading ledger, however, this assignment can be deleted.

  • Question 9:
    Is it possible to create a new accounting principle, for example, an international public sector accounting principle, and assign this to ledger 2L?
    Answer:
    No, it’s not possible to create your own accounting principles. Instead, you can select the relevant scope items (2VA for USGP and 1GA for IFRS; J58 comes automatically with the local accounting principle) during scoping, and then change the assignments of accounting principles to ledgers according to your business needs.

  • Question 10:
    Can I use parallel accounting based on an accounts approach in SAP S/4HANA Cloud, Public Edition.
    Answer:
    No. In SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, parallel accounting can only be implemented by using parallel ledgers.

  • Question 11:
    Can I select three parallel standard ledgers when I am using Manage Your Solution in a 2-system landscape as my configuration environment?
    Answer:
    No, you can only select three parallel ledgers when you are setting up your system using SAP Central Business Configuration in a 3-system landscape. This means that you can’t select three ledgers for new company codes in Manage Your Solution (2-system landscape) either.


 

Additional Resources

For a demo on how the ledger scoping is done in the system, check out this video:



For more background information, see the following links:

SAP Community:

Blog: Which ledger scenarios are available as of SAP S/4HANA Cloud 2302?

SAP Help Portal Documentation:

More Information on SAP S/4HANA Cloud:

  • Finance Collection Blog (roadmap, quarterly release highlights, microlearnings) here

  • openSAP Microlearnings for SAP S/4HANA for Finance and GRC here

  • SAP S/4HANA Cloud Customer Community for Finance here

  • SAP S/4HANA Cloud, public edition release info here

  • SAP S/4HANA PSCC Digital Enablement Wheel here

  • Early Release Webinar Series here

  • Inside SAP S/4HANA Podcast here

  • Best practices for SAP S/4HANA Cloud here

  • SAP S/4HANA Cloud Community: here

  • Feature Scope Description here

  • What’s New here

  • Help Portal Product Page here


Follow us via @Sap and #S4HANA, or Ulrich Hauke via @HaukeUlrich and LinkedIn

 

 

 
6 Comments