Application Development Discussions
Join the discussions or start your own on all things application development, including tools and APIs, programming models, and keeping your skills sharp.
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

#ABAP_trial NW7.52SP04 Installation problem

0 Kudos

Hello

I'm trying to install NW7.52SP04 in a VirtualBox machine. My installation ends up with the following error:

=>sapparam(1c): No Profile used.
=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline
################################################
Abort execution because of 
Step returns modlib.jslib.caughtException
################################################


Error code: 20
++++ Support data section BEGIN ++++
* mount
Error: sapinst has finished with an error code, please find logs in /tmp/sapinst_instdir

At first I thought this was because of password which contained special characters, but I changed password for my user (capital, small letters and digits, no special chars), for 'root' and deleted users created by the installation process. Restarted instalaltion twice already, but it end up with the error every time.

Please help!

More context from the log:

[OK] SAPHostExec / SAPHostControl succesfully installed
Executing: "/usr/sap/hostctrl/exe/SAPCAR" -xvf "./SHADBMETRICSDEF.SAR" -R "/usr/sap/hostctrl/exe/config.d" 
SAPCAR: processing archive ./SHADBMETRICSDEF.SAR (version 2.01)
x dbmetric.definition.db4.cimobj
x dbmetric.definition.db6.cimobj
x dbmetric.definition.hdb.cimobj
x dbmetric.definition.mss.cimobj
x dbmetric.definition.ora.cimobj
x dbmetric.definition.sap.cimobj
x dbmetric.definition.siq.cimobj
x dbmetric.definition.syb.cimobj
x dbmetric.definition.tst.cimobj
x dbmetrics.d
x dbmetrics.d/00.general.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/00.state.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/10.host.capacity.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/20.indexserver.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/20.nameserver.hdb.cimobj
SAPCAR: 15 file(s) extracted
SAPCAR: rc 0 
=>sapparam(1c): No Profile used.
=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline
################################################
Abort execution because of 
Step returns modlib.jslib.caughtException
################################################


Error code: 20
++++ Support data section BEGIN ++++
* mount
Error: sapinst has finished with an error code, please find logs in /tmp/sapinst_instdir
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,size=4073212k,nr_inodes=1018303,mode=755)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,mode=755)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (ro,nosuid,nodev,noexec,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/unified type cgroup2 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,name=systemd)
pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
cgroup on /sys/fs/cgroup/memory type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls,net_prio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/rdma type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,rdma)
cgroup on /sys/fs/cgroup/pids type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,pids)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/hugetlb type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,hugetlb)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=23,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct,pipe_ino=12922)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=816216k,mode=700,uid=1000,gid=100)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=100)
/dev/sr0 on /run/media/grzegorz/openSUSE-Leap-15.1-DVD-x86_64470 type iso9660 (ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=100,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500,uhelper=udisks2)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,relatime)
* df -h
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
devtmpfs        3.9G     0  3.9G   0% /dev
tmpfs           3.9G  8.0K  3.9G   1% /dev/shm
tmpfs           3.9G  9.3M  3.9G   1% /run
tmpfs           3.9G     0  3.9G   0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda2        96G   54G   38G  59% /
tmpfs           798M  4.6M  793M   1% /run/user/1000
/dev/sr0        3.8G  3.8G     0 100% /run/media/grzegorz/openSUSE-Leap-15.1-DVD-x86_64470
* df -hi
Filesystem     Inodes IUsed IFree IUse% Mounted on
devtmpfs         995K   449  994K    1% /dev
tmpfs            997K     3  997K    1% /dev/shm
tmpfs            997K   644  996K    1% /run
tmpfs            997K    18  997K    1% /sys/fs/cgroup
/dev/sda2        6.2M  194K  6.0M    4% /
tmpfs            997K    39  997K    1% /run/user/1000
/dev/sr0            0     0     0     - /run/media/grzegorz/openSUSE-Leap-15.1-DVD-x86_64470
* cat /etc/os-release
NAME="openSUSE Leap"
VERSION="15.1"
ID="opensuse-leap"
ID_LIKE="suse opensuse"
VERSION_ID="15.1"
PRETTY_NAME="openSUSE Leap 15.1"
ANSI_COLOR="0;32"
CPE_NAME="cpe:/o:opensuse:leap:15.1"
BUG_REPORT_URL="https://bugs.opensuse.org"
HOME_URL="https://www.opensuse.org/"
* ls -ld / /sybase /usr/sap /sapmnt
drwxr-xr-x 24 root root   4096 Jan 16 14:38 /
drwxr-xr-x  3 root root   4096 Sep  6 12:30 /sapmnt
drwxr-x---  2 1002 sapsys 4096 Jan 16 15:21 /sybase
drwxr-xr-x  7 root root   4096 Jan 16 14:46 /usr/sap
++++ Support data section END ++++
All logs have been written to the file /home/grzegorz/abaptrial/ABAP/install_2020-01-16_15-22-13.log
Please see readme.html to find out how to get help


1 ACCEPTED SOLUTION

0 Kudos

For the ones who'll be seeking for help and information in the future. I managed to resolve it! The guideline document does not provide the key information to update /etc/hosts in the proper way to have a successfull install on OpenSUSE Leap 15 with a NAT setup.

Instead of:

10.0.2.15   vhcalnplci

you should set it exactly to:

10.0.2.15 vhcalnplci.dummy.nodomain vhcalnplci

This simple thing solved my problem!!! 🙂 I've found this in another thread from 2017. The interesting thing is that this is mentioned in the installation FAQ but only for the cases where people want to change back to NAT (the default config from the installation guideline). But the installation guideline itself doesn't mention this.

@Frederic Girod - thank you for all your support. You were right that this could be domain related. The difficulty here was to find the proper solution for this error which I gave above.

22 REPLIES 22

FredericGirod
Active Contributor
0 Kudos

Could you check the log files in the directory /tmp/sapinst_instdir ?

0 Kudos

sapinstlog.txtsapinst-devlog.txt

Did you mean log files from /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD/? I attached them both, but can't see anymore information in there.

0 Kudos

When I execute the install.sh file, the only log I get is this:

root@vhcalnplci:/media/SAP/Install# cat install_2024-04-25_14-28-48.log
To install this TestDrive you have to accept
the SAP COMMUNITY DEVELOPER License (DEV).
Do you agree to the above license terms? yes/no:
User's response to the accept license prompt = 'y'
Please enter a password:
Please re-enter password for verification:
extracting data archives...
extracting /media/SAP/Install/server/TAR/x86_64/dbdata.tgz-*
extracting /media/SAP/Install/server/TAR/x86_64/dblog.tgz-*
extracting /media/SAP/Install/server/TAR/x86_64/dbexe.tgz-*
extracting /media/SAP/Install/server/TAR/x86_64/usrsap.tgz-*
extracting /media/SAP/Install/server/TAR/x86_64/sapmnt.tgz-*
Checking Linux kernel memory management parameters according to SAP Note 941735
Backing up /etc/sysctl.conf in /etc/sysctl.backup
Checking Linux kernel parameter vm.max_map_count according to SAP Note 900929
Checking presence of new SYBASE license files
Replaced the license file /sybase/NPL/SYSAM-2_0/licenses/SYBASE_ASE_TestDrive.lic
root@vhcalnplci:/media/SAP/Install#

It does not show the 100's of files it has copied over, those go onto the screen.

Running Linux Ubuntu

root@vhcalnplci:/# lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 23.10
Release: 23.10
Codename: mantic
root@vhcalnplci:/#

that folder or file does not exist on my machine.

troy@vhcalnplci:/tmp$ ls -la
total 68
drwxrwxrwt 17 root root 4096 Apr 30 00:00 .
drwxr-xr-x 22 root root 4096 Apr 25 14:45 ..
drwxrwxrwt 2 root root 4096 Apr 23 16:57 .font-unix
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Apr 25 14:46 hostctrl
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Apr 24 20:29 hsperfdata_root
drwxr-xr-x 2 troy troy 4096 Apr 23 17:02 hsperfdata_troy
drwxrwxrwt 2 root root 4096 Apr 23 16:57 .ICE-unix
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 snap-private-tmp
drwx------ 3 root root 4096 Apr 27 13:36 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-fwupd.service-E0N5l5
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-ModemManager.service-nYCRTo
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-polkit.service-dRW402
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-systemd-logind.service-2nZoTg
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-systemd-resolved.service-5TwTq3
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 16:57 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-systemd-timesyncd.service-51fxYq
drwx------ 3 root root 4096 Apr 23 17:09 systemd-private-fd379a1f1c014894b297bf2ccbbe8123-upower.service-kMLK4o
drwxrwxrwt 2 root root 4096 Apr 27 13:38 .X11-unix
drwxrwxrwt 2 root root 4096 Apr 23 16:57 .XIM-unix
troy@vhcalnplci:/tmp$

root@vhcalnplci:/# lscpu
Architecture: x86_64
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Address sizes: 36 bits physical, 48 bits virtual
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 4
On-line CPU(s) list: 0-3
Vendor ID: GenuineIntel
BIOS Vendor ID: Intel
Model name: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz
BIOS Model name: CPU @ 2.4GHz
BIOS CPU family: 191
CPU family: 6
Model: 15
Thread(s) per core: 1
Core(s) per socket: 4
Socket(s): 1
Stepping: 11
CPU(s) scaling MHz: 76%
CPU max MHz: 2400.0000
CPU min MHz: 1600.0000
BogoMIPS: 4787.75
Flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr s
se sse2 ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl cpuid aperfmperf p
ni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm pti tpr_shadow flexpriority vpid
dtherm vnmi
Virtualization features:
Virtualization: VT-x
Caches (sum of all):
L1d: 128 KiB (4 instances)
L1i: 128 KiB (4 instances)
L2: 8 MiB (2 instances)
NUMA:
NUMA node(s): 1
NUMA node0 CPU(s): 0-3
Vulnerabilities:
Gather data sampling: Not affected
Itlb multihit: KVM: Mitigation: VMX disabled
L1tf: Mitigation; PTE Inversion; VMX EPT disabled
Mds: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT disabled
Meltdown: Mitigation; PTI
Mmio stale data: Unknown: No mitigations
Retbleed: Not affected
Spec rstack overflow: Not affected
Spec store bypass: Vulnerable
Spectre v1: Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Spectre v2: Mitigation; Retpolines, STIBP disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS Not affected
Srbds: Not affected
Tsx async abort: Not affected
root@vhcalnplci:/#

I runs and then just stops after executing SAPCAR against the .tgz* files.

No error or nothing.

 

0 Kudos

frdric.girod - please see my answer below with attached log files

FredericGirod
Active Contributor
0 Kudos

You have several issues in your install. But I think, if you want to simplify the install, instead of OpenSuse, try SLE (SUSE Linux Entreprise) Server for SAP Hana.

I am not sure also you have configure the file /etc/hosts to set the Hostname --> Ip address

0 Kudos

Thanks for coming back. Yeah, I did set the host name and IP mapping. There was only 1 step I did wrong in the install at the beginning - password wasn't compliant. After the first failure I saw this and changed passwords. Tried to reinstall but it didn't improve anything.

I must say when I first did such NW trial install 3 years ago - it was an easy and smooth process. Did it 3 times and never experienced a single issue. But now with the new NW I was not able to have at least 1 successfull install. If my old virtual machine with NT 7.50 still worked that would be great, but due to licence expiration it doesn't even start SAP 😞

The new guideline for 7.52SP04 on OpenSUSE Leap has errors in it. Steps order are wrong, the content is also wrong (screenshots showing other things than in the text), missing steps (e.g. enable SSH port forwarding before copying files)...I only knew how to proceeed because I did it in the past. Not sure if the publisher went through the guideline before publishing it.

I don't know how to move forward...starting from scratch didn't solve my problem.

0 Kudos

it is difficult to help you without accessing the system

what I experienced,

you need to specify a real IP address & set it correctly in the /etc/hosts

the shell script as a big impact on the install script

the install is sensitive between sudo & su -

0 Kudos

frdric.girod

Regarding IP - I've got the following entry in /etc/hosts:

10.0.2.15 vhcalnplci vhcalnplci.dummy.nodomain

I got the IP address as per the guideline via "ip -h addr show". Since the VM is running with NAT - the IP is autogenerated inside it.

I followed sudo & su - as per the guideline. Still not able to detect what's wrong...I wish SAP published a compressed VM file for VirtualBox - this would make it so easy to install...

0 Kudos

You have a comment in your log about a DNS issue, did you try to make search with this sentence ?

I found this https://answers.sap.com/questions/623312/netweaver-751-installation-error-unable-to-determi.html

0 Kudos

Yeah, I noticed this, but since it's just a warning I ignored it. Perhaps that's the problem, but the person with the solution uses Ubuntu and I use OpenSUSE Leap as per the guideline. Also the guy runs with a bridged setup and I setup NAT as per the guideline. The other commenter to that post changed his VM config to NAT from bridge and it helped him. I have the NAT config from the very beginning and still no luck.

I'll try to assign a static IP and see.

What is your setup? Bridge or NAT? What happens when you ping your domain?

Thanks for all the help so far.

0 Kudos

Yes, that's right. There are really some bugs in it. And that's too bad .I've tried several times. Now I get the message "OS is not supported" from sapinst. Although I installed the OpenSUSE Leap 15.0.And the correct information is in /etc/os-release.

0 Kudos

Does anyone have any idea? julie.plummer perhaps?

0 Kudos

Today I tried again. I followed a video guideline this time. However still can't get this thing installed successfully 😞

Today I got the following errors:

WARNING 2020-02-03 09:14:02.679 (root/sapinst) id=modlib.jslib.childAppReturn
Execution of the command "/sybase/NPL/OCS-16_0/bin/isql64 -w999 -USAPSR3 -Svhcalnplci:4901 -X" finished with return code 255. Output: 
Password: 
Msg 10513, Level 16, State 1:
Server 'NPL':
Temporary database based on specified binding could not be assigned. Since binding is hard, this results in a login failure.
Msg 4002, Level 14, State 1:
Server 'NPL':
Login failed.
CT-LIBRARY error:
	ct_connect(): protocol specific layer: external error: The attempt to connect to the server failed.


ERROR 2020-02-03 09:14:02.682 (root/sapinst) id=ind-rel.ind-os.ind-db.assertionFailed errno=CJS-00030
Assertion failed: Unable to verify database access for login SAPSR3. Refer to trace file sapinst_dev.log for further information.


ERROR 2020-02-03 09:14:02.683 (root/sapinst) id=modlib.jslib.caughtException errno=MUT-03025
Caught ESAPinstException in module call: Assertion failed: Unable to verify database access for login SAPSR3. Refer to trace file sapinst_dev.log for further information..


ERROR 2020-02-03 09:14:02.945 (root/sapinst) id=controller.stepExecuted errno=FCO-00011
The step syb_step_login_check with step key |offlineadjustment_dialogs|ind|ind|ind|ind|0|0|offlineadjustment_db_post|ind|ind|ind|ind|db_post|0|syb_rename_db_post_dia|ind|ind|ind|ind|syb|0|NW_SYB_DB_REN|ind|ind|ind|ind|syb2|0|syb_step_login_check was executed with status ERROR (Last error reported by the step: Assertion failed: Unable to verify database access for login SAPSR3. Refer to trace file sapinst_dev.log for further information).


INFO 2020-02-03 09:14:05.495 (root/sapinst)
Creating file /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD/INSTANA.XML.


INFO 2020-02-03 09:14:05.994 (root/sapinst)
Creating file /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD/instslana.xml.

And more details from sapinst_dev.log:


TRACE      2020-02-03 09:14:02.677 (root/sapinst) (startInstallation) [syuxctask.cpp:465] CUnixProcessManager::sap_waitpid()
Child process 6564 returned 255




WARNING    2020-02-03 09:14:02.679 (root/sapinst) (startInstallation) [iaxxbjsmod.cpp:83] id=modlib.jslib.childAppReturn
Execution of the command "/sybase/NPL/OCS-16_0/bin/isql64 -w999 -USAPSR3 -Svhcalnplci:4901 -X" finished with return code 255. Output: 
Password: 
Msg 10513, Level 16, State 1:
Server 'NPL':
Temporary database based on specified binding could not be assigned. Since binding is hard, this results in a login failure.
Msg 4002, Level 14, State 1:
Server 'NPL':
Login failed.
CT-LIBRARY error:
	ct_connect(): protocol specific layer: external error: The attempt to connect to the server failed.


TRACE      2020-02-03 09:14:02.680 (root/sapinst) (startInstallation)
syb_runAs: set current directory to /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD


TRACE      2020-02-03 09:14:02.681 (root/sapinst) (startInstallation) [syuxccuren.cpp:541] CSyCurrentProcessEnvironmentImpl::setWorkingDirectory(const CSyPath& /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD)
Working directory changed to /tmp/sapinst_instdir/NW73/SBC/STANDARD


TRACE      2020-02-03 09:14:02.681 (root/sapinst) (startInstallation)
syb_isql: do not return isql output because of exit code 255


TRACE      2020-02-03 09:14:02.681 (root/sapinst) (startInstallation)
syb_login_possible: login as SAPSR3 failed


TRACE      2020-02-03 09:14:02.681 (root/sapinst) (startInstallation)
syb_step_login_check: unable to login with db user SAPSR3


TRACE      2020-02-03 09:14:02.682 (root/sapinst) (startInstallation)
syb_step_login_check: user decided to stop


ERROR      2020-02-03 09:14:02.682 (root/sapinst) (startInstallation) [CInstallerCallBackImpl.cpp:259] id=ind-rel.ind-os.ind-db.assertionFailed errno=CJS-00030 CInstallerCallBackImpl::abortInstallation()
Assertion failed: Unable to verify database access for login SAPSR3. Refer to trace file sapinst_dev.log for further information.



These are the whole log files for reference:

https://drive.google.com/file/d/134vwIKCD-pYi-y-3W2Px4GAHXtGtI_uy/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1OqK69uHH9_sIGzWJwgv8NaUccfKbtBix/view?usp=sharing

julie.plummer please help!

0 Kudos

Apparently this could be a license expiration issue

https://answers.sap.com/questions/322933/sap-nw-as-abap-750-sp2-install-issue.html

https://answers.sap.com/questions/305210/installation-of-npl-failed-error.html

Could you also do a "cat /etc/hosts" (hide the public IP address)

0 Kudos

frdric.girod I don't think this is license related.

Here's what a cat on the licence file shows:

vhcalnplci:/sybase/NPL/SYSAM-2_0/licenses # cat SYBASE_ASE_TestDrive.lic 
# ASE Enterprise Edition Trial License for SAP Business Applications
# will expire March 31st 2021
PACKAGE ASE_SAP SYBASE COMPONENTS="ASE_CORE ASE_JAVA ASE_ASM ASE_DIRS \
	ASE_DTM ASE_ENCRYPTION ASE_HA ASE_PARTITIONS ASE_RLAC ASE_TSM \
	ASE_IMDB ASE_RDDB ASE_COMPRESSION ASE_PRIVACY ASE_ALWAYS_ON \
	ASE_WORKLOADANALYZER ASE_MEMSCALE" OPTIONS=SUITE SUPERSEDE \
	ISSUED=26-jun-2019 SIGN2="0A99 C811 5F1A 17F8 D31A 0DB0 BC44 \
	86FD B9A8 B5B1 F5C5 6B5A 77D5 7388 33B2 0CC0 6077 6D49 0493 \
	7204 985D A4A5 1F17 E5A1 12AD 1D4C F72E 7077 396C F7FA"
INCREMENT ASE_SAP SYBASE 2021.0331 31-mar-2021 uncounted \
	VENDOR_STRING=SORT=200;PE=EE;LT=AC HOSTID=OEM-ID=SAP \
	PLATFORMS="amd64_re amd64_s" ISSUER="CO=Sybase, \
	Inc.;V=15.0;AS=A;ME=2;MC=150;MP=0;CP=0" ISSUED=26-jul-2019 \
	NOTICE="SAP, for use with SAP Business Applications." TS_OK \
	SIGN2="1A92 9318 1818 AAFA 7D65 4C19 6267 4326 87B1 D915 64C9 \
	D066 523E B311 42E6 1F63 F6A5 1D3D DA9A 5665 A3BF 6CE9 CB5E \
	5B65 D82C EB87 5A97 2BB1 9B2A 5CBC"

Or is there another license file I need to check? I downloaded the files 4 weeks ago from sap website. I think they should contain a valid license.

And here's a cat on /etc/hosts:

vhcalnplci:/sybase/NPL/SYSAM-2_0/licenses # cat /etc/hosts
#
# hosts         This file describes a number of hostname-to-address
#               mappings for the TCP/IP subsystem.  It is mostly
#               used at boot time, when no name servers are running.
#               On small systems, this file can be used instead of a
#               "named" name server.
# Syntax:
#    
# IP-Address  Full-Qualified-Hostname  Short-Hostname
#


127.0.0.1	localhost


# special IPv6 addresses
::1             localhost ipv6-localhost ipv6-loopback


fe00::0         ipv6-localnet


ff00::0         ipv6-mcastprefix
ff02::1         ipv6-allnodes
ff02::2         ipv6-allrouters
ff02::3         ipv6-allhosts


10.0.2.15	vhcalnplci

As in the guideline. The VM is configured as the one to use NAT as in the guideline.

Yesterday I've found 1 post with the same error as mine: https://answers.sap.com/questions/305210/installation-of-npl-failed-error.html?childToView=335722#an... and the use suggested this is some installation timing issue and perhaps a bug in SAP code, so I'll perhaps try running the installation with -g option.

But anyway please let me know if the license file I posted above is right

0 Kudos

Several things.

  • Host found in your log
Found these instances: 
sid: NPL, number: 00, name: D00, host: vhcalnplci, Service definition file /usr/sap/sapservices
sid: NPL, number: 01, name: ASCS01, host: vhcalnplci, Service definition file /usr/sap/sapservices
sid: NPL, number: 01, name: ASCS01, host: vhcalnplcs, Profile directory /usr/sap/NPL/SYS/profile

So, you have configured vhcalnplci in the /etc/hosts but not the chcalnplcs. Did you try several install in the same system, trying to change the host ? If yes, delete everything & restart. If no, add the missing name in the /etc/hosts file.

To test your /etc/hosts file, just do a "ping {hostname}"

  • when you will restart your install, check this line is not present anymore
INFO 2020-01-16 15:25:18.232 (root/sapinst)
Problem with the DNS configuration: could not determine the DNS domain of host vhcalnplci
  • Again, SLE is a better option
WARNING 2020-01-16 15:25:24.854 (root/sapinst)
Running an installation on this distribution of Linux is not supported by SAP in any way!
  • You need to fixe this also
WARNING 2020-01-16 15:25:36.723 (root/sapinst) id=syslib.network.getInfoFailed
Unable to determine parameter "DNS domain name". DNS domain name is not configured in resolv.conf (UNIX) or the registry (Windows) and neither getaddrinfo nor gethostbyname could retrieve it.

I don't know this distribution, maybe check the wiki (https://en.opensuse.org/SDB:Configure_DNS)

  • I don't remember exactly, but I think you need several packages to run the install, like GCC, linux-header, ...
WARNING 2020-01-16 15:26:25.729 (root/sapinst) id=modlib.jslib.childAppReturn
Execution of the command "/bin/rpm -q gcc" finished with return code 1. Output: 
package gcc is not installed

(apparently you need CSH, LIBAIO, UUIDD, ...)

There is this blog, could help you in the install : https://blogs.sap.com/2019/04/01/part-1-installing-sap-netweaver-as-abap-developer-edition-7.52-sp01...

it recommends to run this install command

 sudo apt-get install gcc perl csh libaio1 libc6 libstdc++6

So, again, try to correct as much as possible the problems.

If you try to install several time on the same system, do not change the hostname, the database name, ... You are using a virtualbox, you certainly could save the System install & backup it.

when you have correct the warning/error, resart the install, check the log file for Error Warning again.

good luck

Fred

stephen_xue
Active Participant
0 Kudos

Hi grzeg8102

i have just installed this version. please check these items below:

1. if you installed many times, please delete /sapmnt and /sybase folder. you do not need to install the OS again and again. btw, you can add a snapshot instead.

2. by any means, please set the ip address such as 10.0.2.4 static manually. I cannot set it in PaTY so use network master instead. the network mask is 255.255.255.0, gateway should be 10.0.2.2

3. add an extra line in your /etc/hosts

<route ip, normally 10.0.2.2> dummy.nodomain

so that when you ping dummy.nodomain, you will get your route ip. (not your host ip)

good luck.

0 Kudos

For the ones who'll be seeking for help and information in the future. I managed to resolve it! The guideline document does not provide the key information to update /etc/hosts in the proper way to have a successfull install on OpenSUSE Leap 15 with a NAT setup.

Instead of:

10.0.2.15   vhcalnplci

you should set it exactly to:

10.0.2.15 vhcalnplci.dummy.nodomain vhcalnplci

This simple thing solved my problem!!! 🙂 I've found this in another thread from 2017. The interesting thing is that this is mentioned in the installation FAQ but only for the cases where people want to change back to NAT (the default config from the installation guideline). But the installation guideline itself doesn't mention this.

@Frederic Girod - thank you for all your support. You were right that this could be domain related. The difficulty here was to find the proper solution for this error which I gave above.

julieplummer20
Product and Topic Expert
Product and Topic Expert
0 Kudos

Hi Grzegorz,

Is your question answered (from Comments https://blogs.sap.com/2019/07/01/as-abap-752-sp04-developer-edition-to-download/comment-page-1/#comm...😞

"Only this one below helped.

For NAT network configuration the /etc/hosts file should contain this entry:

10.0.2.15 vhcalnplci.dummy.nodomain vhcalnplci "

If not, please let me know.

Best wishes, Julie.

0 Kudos

Hi Grzegorz,

im struggeling with the same problems during the installtion of the trail verison as yours. (See Question ). I've tried to install several times always getting this modlib.jslib.caughtException

[OK] SAPHostExec / SAPHostControl succesfully installed
Executing:"/usr/sap/hostctrl/exe/SAPCAR" -xvf "./SHADBMETRICSDEF.SAR" -R "/usr/sap/hostctrl/exe/config.d" 
SAPCAR:processingarchive./SHADBMETRICSDEF.SAR (version2.01)x dbmetric.definition.db4.cimobj
x dbmetric.definition.db6.cimobj
x dbmetric.definition.hdb.cimobj
x dbmetric.definition.mss.cimobj
x dbmetric.definition.ora.cimobj
x dbmetric.definition.sap.cimobj
x dbmetric.definition.siq.cimobj
x dbmetric.definition.syb.cimobj
x dbmetric.definition.tst.cimobj
x dbmetrics.d
x dbmetrics.d/00.general.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/00.state.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/10.host.capacity.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/20.indexserver.hdb.cimobj
x dbmetrics.d/20.nameserver.hdb.cimobj
SAPCAR:15file(s) extracted
SAPCAR:rc0=>sapparam(1c):No Profile used.=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline
################################################
Abort execution because ofStep returns modlib.jslib.caughtException
################################################
Error code:20

Some Ideas what i shall do? Changing Hostname in /etc/hosts has no effect in my installtion (Using VM-Ware Player 14)

BR Dominik

0 Kudos

Hi,

i haven't managed to get the trial going either. But please also check the /etc/hostname. And during the installation a password is entered. It must have at least 8 digits.

Best wishes

Did you ever find a solution to this problem. I'm still having trouble with the same issue.