cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

SAP IDES license error

pole_li
Active Participant
0 Kudos
954

Hi,

Our ECC6 Ehp3 IDES system got license check error and we can not log in any client.

In command line , I have run license check, the result was OK:


C:\Documents and Settings\ideadm.FWSAP>saplicense -test pf=/usr/sap/IDE/SYS/prof
ile/DEFAULT.PFL
Protocol saplicense test:
   *** Read sapsytem name
       ok, sapsytem name = IDE
   *** Read message server host
       ok, host = fwsap
   *** Read message server service port
       ok, service port = sapmsIDE
   *** Connect to message server
       ok, connect done
   *** Read hardware key from message server
       ok, got hardware key
   *** Detach from message server
       ok, detached
   *** Check hardware key
       ok, hardware key = Q0399867250
   *** Connect to database
       ok, connected
   *** Check license
       ok, check done
   *** Disconnect database
       ok, database disconnected
test result: license test ok

I have delete SAP* user in USR02 table and set login/no_automatic_user_sapstar = 0 in default.pfl

But when I try to login with SAP*/PASS , it promt error "Name or password incorrect"

Check in Syslog, there was error:SAP-Basis System: Msg server hardware ID missing (HWID_PENDING)

Anyone has idea about this problem? thanks a lot!

Regards,

Pole

Accepted Solutions (0)

Answers (3)

Answers (3)

rupali_karbhari3
Active Contributor
0 Kudos

Hi Pole,

Can you please check if your SAP instance is running via MMC i.g. message server , dialog instance, dispatcher etc,

It seems there is connection issue

Regards,

pole_li
Active Participant
0 Kudos

Hi Rupali&Venky,

disp+work.exe running but not connected to message server(in yellow color), but in SAPGUI, it can connect to the IDES system,

if we login with SAP* user, it promt wrong user or password error, if login with normal user, it promt "error in license check".

I have checked the trace log,

in dev_w0 file, error message like:


M  Modeinfo for User T0/M0
M  
M    tm state = 2
M    uid = 1
M    term type = 0x2
M    display = 0x0
M    cpic_no = 0
M    cpic_idx = -1
M    usr = >SAPSYS      <
M    terminal = >                    <
M    client = >000<
M    conversation_ID = >        <
M    appc_tm_conv_idx = -1
M    its_plugin = NO
M    allowCreateMode = YES
M    blockSoftCanel = NO
M    session_id = >BC3E58E135F5F1528056000D60ECC012<
M    ext_session_id = >BC3E58E135F5F1528056000D60ECC012<
M    imode = 2
M    mode state = 0x42
M    mode clean_state = 1
M    task_type = ZTTAAUTOABAP
M    lastThFc = THFCAUTOABAP
M    lastAction = TH_IACT_NO_ACTION
M    th_errno = 0
M    rollout_reason = 0
M    last_rollout_level = 7
M    async_receives = 0
M    cpic_receive = 0
M    em handle = 0
M    roll state = 2
M    abap state = 2
M    em state = 3
M    eg state = 1
M    spa state = 3
M    enq state = 0
M    softcancel = 0
M    next hook = T-1/U-1/M255
M    master hook = T-1/U-1/M255
M    slave hook = T-1/U-1/M255
M    debug_tid = 255
M    debug_mode = 0
M    mode type = 0x1
M    debug = 0
M    msg_count = 6181
M    tcode = >                    <
M    client conversation_ID = >        <
M    server conversation_ID = >        <
M    lock = 0
M    max enq infos = 9
M    act enq infos = 2
M    em_hyper_hdl = 54E26390
M    plugin_info = NULL
M    act_plugin_hdl = -1
M    act_plugin_no  = 0
M    max_plugin_no  = 0
M    async_receives = 0
M    vm = no VM
M  
{color:red}
M  *** ERROR => ThMBufFullRead: ThOpcodeToMsg [thxxmbuf.c   225]
M  *** ERROR => ThMBufGet: ThMBufFullRead [thxxmbuf.c   183]
M  *** ERROR => ThCheckReqInfo: message send/receive failed [thxxhead.c   17143]
{color}

in dev.disp error message:


Wed Feb 15 12:31:48 2012
rdisp/http_min_wait_dia_wp : 1 -> 1
***LOG CPS=> DpLoopInit, ICU ( 3.0 3.0 4.0.1) [dpxxdisp.c   1629]
***LOG Q0F=> DpLoopInit, nomstry () [dpxxdisp.c   1716]
{color:red}
*** ERROR => Connection to Message Server failed - check installation [dpxxdisp.c   1717]
{color}
CCMS: AlInitGlobals : alert/use_sema_lock = TRUE.

Wed Feb 15 12:32:08 2012
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]

Wed Feb 15 12:32:09 2012
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]

Wed Feb 15 12:32:10 2012
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
*** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]

dev.ms message:


[Thr 4576] ***LOG Q01=> MsSInit, MSStart (Msg Server 1 6500) [msxxserv.c   1824]
[Thr 4576] ***LOG S0J=> MsInitAclInfo, fopen failed ( 22) [msxxacl.c    279]
[Thr 4576] ***LOG S0K=> MsInitAclInfo, fopen failed (\\fwsap.test.com\sapmnt\I) [msxxacl.c    284]
{color:red}
[Thr 4576] *** ERROR => MsInitAclInfo: fopen("\\fwsap.test.com\sapmnt\IDE\SYS\global\ms_acl_info.DAT","r") failed (No error) [msxxacl.c    289]
{color}
[Thr 4576] MsGetOwnIpAddr: my host addresses are :
[Thr 4576]   1 : [10.1.8.21] fwsap (HOSTNAME)
[Thr 4576]   2 : [127.0.0.1] fwsap (LOCALHOST)
[Thr 4576]   3 : [192.168.100.35] fwsap (NILIST)
[Thr 4576] MsHttpInit: full qualified hostname = fwsap.test.com
[Thr 4576] HTTP logging is switch off
[Thr 4576] set HTTP state to LISTEN
[Thr 4576] MsHttpOwnDomain: own domain[1] = test.com
[Thr 4576] ms/icf_info_server : deleted
[Thr 4576] *** I listen to port sapmsIDE (3602) ***
[Thr 4576] *** HTTP port 8102 state LISTEN ***

Regards,

Pole

Former Member
0 Kudos

Hi Pole,

Look at this thread.

http://forums.sdn.sap.com/thread.jspa?threadID=318858

Br,

Venky

pole_li
Active Participant
0 Kudos

Hi Venky,

Thanks for your reply.

I have checked host file and run license check, they are ok.

error message in error in dev.disp file: *** ERROR => Connection to Message Server failed - check installation http://dpxxdisp.c 1717

I don't know what cause this error.

Regards,

Pole

Former Member
0 Kudos

Hi Pole,

Could you please post the lines from the log files.

Br,

Venky

pole_li
Active Participant
0 Kudos

Hi Venky,

Attached error message,thanks!

Regards,

Pole

Former Member
0 Kudos

Hi Pole,

Could you please confirm that sapms<SID> <portno> is existing in the services file on this host? If, you made the change later, did you restart the system?

Does correct IP address and hostname combination exists in hosts file?

Could you please post the complete log of dev_ms file?

Br,

Venky

pole_li
Active Participant
0 Kudos

Hi Venky,

Finally I solved the problem.

The problem is not due to license, it's due to profile , maybe because I changed the SAPGLOBALHOST parameter in RZ10 before , so when reboot, the system can not load the hardwareID, so it promt license error.

After searching tons of sap notes and SDN messge, I changed the profile back to the previous version, finally the system is ready for log in.

thank you very much.

Regards,

Pole

rupali_karbhari3
Active Contributor
0 Kudos

Hi Pole,

Pls check SAP Notes # 833434, 1562079

I think it might help you

Regards,

pole_li
Active Participant
0 Kudos

Hi Rupali,

Thanks for you reply.

I have applied the patch, but did not solve the problem.

error in dev trace file: *** ERROR => Connection to Message Server failed - check installation [dpxxdisp.c 1717]

any other idea? thanks!

Regards,

Pole