cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Function keys DO work, NOT on SAP ITS …

ik69
Participant
0 Kudos
1,359

Hello all,

I have an interesting problem with function keys functionality on Symbol MC9090G devices (Windows mobile 5.0) using Wavelink technical browser (Wavelink TelneCE 7.0.02).

I have to move our WM mobile application from SAP WebConsole to ITS mobile platform.

I did all the necessary set up (internet service, html templates, device specific include file for mapping f-keys, SICF set up, etc.).

The application is looking all right running on ITSmobile, except function keys u2013 those are not working. I spent too much time on this issue and still got no result. What a bummer.

For my test I have created simple HTML file with small java script and all necessary metatags for key mapping. All it does is displaying alert message box when function key is pressed. When opening this file using wavelink browser from my local web server, function keys are working properly and alert box is being displayed. However, when the same file is being used from SAP WAS (ITS), the function keys do not work in Wavelink browser. It is still the same file, does not matter if I open it from different server so I guess the functionality should be the same, right?

Thank you for your help.

Regards,

-igor

Accepted Solutions (0)

Answers (2)

Answers (2)

Former Member
0 Kudos

Hi Igor.

We have same problem.

F-keys are not wokring on Windows Mobile IE.

They works in Symbol Pocker Browser (I have installed demo version).

Have you solved this problem in IE?

ik69
Participant
0 Kudos

Hi Alexey,

I am not trying to use IE mobile browser. Currently we are using Wavelink technical browser (Wavelink TelneCE 7.0.02) that suports function keys already.

The issue here is that function keys work properly when using my local web server. If the same file (with the same HTML and Java code) is open from ITS server, function keys are not working - seems like ITSmobile is not sending those metatags to the mobile device at all. But when I open the file from ITS server in Firefox browser (or IE browser) on my laptop, I can see the metatags in the source code all right.

Thanks,

-igor.

Former Member
0 Kudos

Hi Igor,

Were you able to solve this problem? We are facing a similar issue here and we are using MC9090. Appreciate your help.

Thanks

Vinod.

ik69
Participant
0 Kudos

Hi Vinod,

unfortunately not. I was not working on this for a while but need to get back to it soon. Pls let me know if you find solution sooner than me. Otherwise I'll update this thread with mine.

Regards,

Igor.

former_member316351
Active Contributor
0 Kudos

Hello All,

Function keys in the ITS mobile rely on the device and browser. There are many mobile browsers that do NOT pass a keycode, therefore function keys will not work. The Symbol Pocker Browser is a good example of a mobile browser that supports keycodes. As for the Wavelink technical browser, you will need to get documentation from the manufacturer to figure out what the correct keycode meta tags are.

Edgar

ik69
Participant
0 Kudos

Hi Edgar, thanks for your comment.

the problem I am struggling with lies elsewhere.

If I provide certain HTMLJavaScript file from my local web server, function keys are working properly on my mobile device. If I serve exactly the same HTMLJavaScript file from ITS mobile SAP server to the mobile device, function keys do not work.

How do I know the file is the same? I checked the source in IE or FF form both servers and the file is the same.

The only thing that is different is the URL itself - but it should not matter, right?

Regards, Igor.

Former Member
0 Kudos

Hi all,

you had verify the html on IE and FF but not on Wavelink. I gues that the ITSMobile check if you have a 'full' browser or a 'limited one'. Depending on your browser capabilities, the coding may differ. Try to configure the HTML-Header (eg. user-agent) of FF.

regards

Andreas

cris_hansen
Advisor
Advisor
0 Kudos

Hello guys,

You can check the function keys using [this|http://wiki.sdn.sap.com/wiki/display/Snippets/HowtoobtainthefunctionkeyvaluesforITSmobile+applications] (if not published here yet).

I hope this helps,

Cristiano

ik69
Participant
0 Kudos

Hello all, I appreciate all of your comments and want to share few more findings:

I played with fiddler2 http proxy tool capturing the http traffic and I discovered following:

The function keys are working through the fiddler proxy! How's that possible?

By default wavelink browser uses http 1.0 when connected via proxy server and http 1.1 when direct.

So I tried different combinations of direct connection/proxy connections/http 1.0 & http 1.1.

For now I can only say that function keys are working only if I connect mobile device through fiddler proxy using http 1.0.

In all other cases the metatags from the include file are being ignored and function keys do not work.


----------------------------------------------------
|         | Through proxy     |  Direct Connection |
----------------------------------------------------
|HTTP/1.0 | Fkeys work        |  Fkeys do not work |
----------------------------------------------------
|HTTP/1.1 | Fkeys do not work |  Fkeys do not work |
---------------------------------------------------- 

That's the current status, I'll keep you informed if there is any change - looking forward to see your comments.

ik69
Participant
0 Kudos

When the device is set to user HTTP 1.1 the function keys do not work - unless the Wavelink browser is running with the "enhanced engine" option enabled. If the device is changed to user only http 1.0 then the function keys work regardless of the engine type setting - even though the web page contains exctly the same information in both cases.

Former Member
0 Kudos

Hi,

I have similar issue. Please help me.

I have generated all the templates using style u201CMobile Devices (Without HTML Tables)". Everything looks good, but the Enter key and other function keys are not working.

Device is: Symbol MC9090 - Windows Mobile 6.1 OS.

I also set the parameter ~ITSMOBILEDEVICEINCLUDE as DEVINCLUDE_SYMBOL3090 for ITS Service. This has the same html code, which is copied from ITS service ITSMOBILE01.

The basis support package details:

SAP_BASIS - Release -702 & Level- 0007

Highest support package - SAPKB70207

Please help. Thank you.

Regards,

Ganesh

Former Member
0 Kudos

we faced the sample problem, it's caused by wavelink version, you need upgrade to new wavelink version (7.1x above).

http://www.wavelink.com/Motorola%20(Symbol)-MC9000-Emulators-downloads

The bad news is version 7.1x above you need pay licence, while MC9090 pre-installed version is version 7.0x and which is free.

Edited by: Roger Lichen Tian on Jan 18, 2012 8:18 AM

Former Member
0 Kudos

Updates to previouse post, we managed to work F5 key by maintain Key Marco as below, even with Wavelink version 7.0x :

3F00:\001B[15~

parin_doshi3
Explorer
0 Kudos

This message was moderated.

Former Member
0 Kudos

Igor,

have you maintained the parameter for the JavaScript file in the SICF service correctly?

Go to your SICF service, click on "GUI-configuration".

Then check parameter ~ITSMOBILEJSINCLUDE

The value must be the name of your JavaScript file - WITHOUT the file extension.

Example: my JS file is ZMOBILE.JS. Then my parameter is.

~ITSMOBILEJSINCLUDE ZMOBILE

Best regards,

Annick

ik69
Participant
0 Kudos

Hi Annick,

first I was trying to use standard generated template with my device specific include file:


<MET$ HTTP-Equiv="OnKey0x3B00" content="JavaScript:setFKey('1');">  
<MET$ HTTP-Equiv="OnKey0x3C00" content="JavaScript:setFKey('2');">  
<MET$ HTTP-Equiv="OnKey0x3D00" content="JavaScript:setFKey('3');">  
<MET$ HTTP-Equiv="OnKey0x3E00" content="JavaScript:setFKey('4');">
  etc.
  *$=A somehow I am not able to post it with A 🙂 

When this was not working, for my test I just put all the code and metatags into the template directly. That means if I open the file with IE browser from ITS server, it is has exactly the same HTML+Java Script +Meta tags content as when I open it from my local web server.

I just do not understand why it behaves differently in the wavelink browser.

I do not have any problem using function keys in Firefox or IE browser in both ITS and my local web server with the same file.

-igor